HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa22
mod_vvisit_counterTegnap167
mod_vvisit_counterEzen a héten22
mod_vvisit_counterMúlt héten1481
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1037
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban5654
mod_vvisit_counterÖsszes látogató411171

Látogatók 3
2021-12-06 03:00

Szemelvények anno LXXVII. -Dunakanyari strandok és Hunka-domb

A leányfalui strandon (Móricz Zs. út 133.) szintén nem emelték az árakat — tudtuk meg Bencsák László üzemeltetőtől.

A strandon két úszó- és két termálvizes medence található. Az úszás reggel hattól nyolcig negyven forintba, a napijegy felnőtteknek száz, diákoknak és nyugdíjasoknak hatvan forintba kerül. Csoportokat tíz személy fölött fogadnak, nekik negyven forintot kell fizetni egyénenként. A strandon úszóbérleteket is árusítanak, melyek hét alkalomra érvényesek és bármelyik napon felhasználhatók. A fürdő reggel fél kilenctől délután hat óráig fogadja a látogatókat.

 

A szentendrei Pap-szigeti strandfürdő hétköznap reggel kilenctől délután hat óráig, hétvégeken pedig este hétig várja a vendégeket — tájékoztatott Dócs Jánosné pénztáros. A felnőtt belépőjegy ára nyolcvan, a gyermek-, a diák- és a nyugdíjasjegy ötven forintba kerül. Délután öt óra után kedvezményes úszójegy is váltható. A tetszés szerinti tíz alkalomra szóló úszóbérletért a felnőttektől négyszáz, a diákoktól háromszázhatvan forintot kérnek.

A visegrádi Lepence-völgyi strandot üzemeltető kft. egyelőre még nem módosította a belépőjegyek árát, bár a változtatás jogát fenntartják — mondotta Simon Péter, az üzemeltető Castrum Kft. ügyvezető igazgatója. A felnőtt belépőjegy ára száztíz, a gyerek-, illetve a nyugdíjas jegy itt hetven forintba kerül. A strand a hét minden napján reggel héttől este fél hétig fogadja a látogatókat. A hegyoldalra épült három köralakú medencéből egymásba ömlik a víz, az alsó medence hőmérséklete 34 fokos.
T. Á.
(Pest Megyei Hírlap, 1993. augusztus 5.)

A Hunka-domb a Sztelin-patak völgyéből, az úgynevezett  Tyúkos-dűlőből csonka-kúpszerűen   emelkedik   ki, mintegy harminc méter magasan, a Leányfalu felé vezető Ady Endre út közelében. A domb tetejéről szép kilátás tarul elénk a környező tájra,  kiváltképpen a Szentendrei-szigetre.
A római   uralom  idején nagy szerepe volt ennek a dombnak.   (Gerecze   Péter egyetemi tanár a Magyarország műemlékei című munkájában ismerteti az ide vonatkozó irodalmat. — A szentendrei  görögkeleti  püspöki levéltárban egy régebbi írat szerint: „A Hunka-domb sokat ígérő".)

Nagyobb mérvű, szakszerű régészeti ásatás és kutatás még nem volt itt, inkább csak felszíni kutatgatás. Rómer Flóris az 1860-as években, dr. Nagy Lajos professzor az 1930-as években, újabban  pedig  dr. Soproni Sándor régész végeztek  itt „helyszíni szemléket". Meg-állapításuk szerint a római uralom idejében katonai őr-torony volt a domb tetején.

Az őrtoronyból ma is vannak falmaradványok; 30—40 évvel ezelőtt még jóval több volt itt ezekből. Római fel-iratú kövek, bélyeges téglák   többször  kerültek fel-színre. A dombon késő római kori sírokat is találtak. A téglabélyegek nagy részét a Ferenczy  Károly  Múzeumban őrzik. A római őrtoronynak fontos szerepe volt, mivel innen figyelték az őrök a Duna túlsó oldaláról betörő ellenséges   néptörzsek   (jazigok)közeledését.

Amint Rómer Flóris megállapította,  a   középkorban ezen a dombon állott a Szent György tiszteletére emelt kápolna. Ennek északi oldal-falából kb. 27 méter hosszúságban falrészromok maradtak fenn, öt támpillérrel. Tudnunk kell, hogy a rómaiak nem építettek támpilléreket a falak erősítésére, ezek középkori építmények.

Az 1778-i K.neidmger-tér-képen a Hunka-domb, naég •„Szentendre hegy" néven szerepel és rajta kolostor jelzés van. Csak  szakszerű  régészeti ágatás állapíthatja meg hitelesen  a középkori kolos-tor létezését és annak méreteit.

A „Hunka" elnevezés a szerbektől származik,  akik  a délvidékről hozták magukkal ezt a nevet. Ugyanis a Jugoszláviában  levő Garics-hegység legmagasabb csúcsát nevezik Hunka-hegynek. Melynek tetején várromok vannak. Ezt a várat a törökök döntötték romba. A szentendrei Hunka-dombon levő középkori építményeket is a törökök pusztították el.

A Hunka-dombnak semmi köze sincs a hunokhoz (hun-kori  emlékeket nem találtak a szentendrei határban),mint sokan gondolják. Ez a hiedelem abból a feltevésből  eredhet,  hogy a domb hasonlít  egy  hunhalomhoz, amely emberi  kéz munkájából ered. A vulkanikus eredetű, sziklás  Hunka-dombot azonban   a természeti erők formálták ilyenné.

A szentendrei Hunka-dombbal egyidejűleg nevezték el a szerbek az addigi magyar nevű dűlőket Tyukovác, Orlovác, Bukmerovác, Szmerdán-Szmolnicz stb. dűlőknek.              
Vajda István (PM-i Hírlap, 1966. december 28.)

 
Névnap
Ma 2021. december 06., hétfő, Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
Hírajánló
15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Keresés a honlapon