HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa18
mod_vvisit_counterTegnap167
mod_vvisit_counterEzen a héten18
mod_vvisit_counterMúlt héten1481
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1033
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban5654
mod_vvisit_counterÖsszes látogató411167

Látogatók 4
2021-12-06 02:36

Emlékezés Mosósczi Istvánra - öröm és bánat

Emlékezés Mosósczi Istvánra - öröm és bánat
2006. május 19. péntek
-Születésnapi köszöntés-

Mosóczi István Harangozó-díjas koreográfus 55 éves

A történet 1983-ban indul amikor egy hirtelen jött ötlet után a Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár és a Városi Tanács úgy gondolta, hogy Szentendrének is kell egy néptáncegyüttes. E gondolat hívására kb 35 fiatal jelent meg a meghirdetett időpontban a városi színházterem színpadán. Itt rövid köszönés után egy bajszos ember - ő volt Mosóczi István - elindított egy magnót majd körbe állította a megjelent lelkes de táncolni nem tudó ifjakat és - sosem felejtem el - " három és, bal jobb bal megáll majd ismét bal jobb bal megáll " szavakkal biztatta a csetlő-botló csapatot. Hát így kezdődött és folytatódott számomra közel 10 éven keresztül tartó közös munka. Rengeteg gyakorlás, egy -egy jelentősebb fellépés előtt az éjszakákba menő fárasztó próbák, mára mind-mind egy kellemes emlékké vált. Megismertetett a néptánccal a színpadi mozgással. Úgy gondolom, hogy egy olyan tudást adott át amit nem lehet mással helyettesíteni.

Közel kétszázan gyűltünk össze ma este 8 -kor a budakalászi Faluházban, hogy köszöntsük a Mestert 55. születésnapján. A Duna Művészegyüttes és A Somogy Táncegyüttes táncosai majd két órán keresztül elevenítették fel régi koreográfiáit. Hollókői Lajos zenész és barát köszöntötte a vendégeket, majd felolvasta Kis Ferenc (Vízöntő zenekar) levelét , amiben köszöntötte a neves elismerésben részesült barátot születésnapja alkalmából. A teljesség igénye nélkül: Katonasirató, Kislánytánc, Amerikás dal, Ballada, Tapsos mind olyan művek amelyekkel körülbelül 10 évvel haladta meg korát. Az est egyik legmeghatóbb pillanata volt mikor három gyermeke lépett a színpadra és egy fergeteges tánccal köszöntötték édesapjukat születésnapja alkalmából. Az est végén Kővágó Zsuzsa szakíró egy meleg hangú laudációt mondott Mosóczi Istvánról.

A szakma nehezen akarta megérteni, elismerni munkáját, zsenialitását, de idén végre megítélte neki a régen kijáró elismerést, a Harangozó díjat. Nem az autentikus táncot tartotta fontosnak, hanem az abban rejlő lehetőségeket kutatta. A mozgás, a tánc számára nem cél hanem eszköz volt, úgy gondolta, hogy ezzel minden kifejezhető. És igaza volt.

Jó volt találkozni vele, a régi táncosokkal, zenészekkel beszélgetni velük felidézni a múltat. örülök, hogy ott lehettem.

Isten éltessen Mester!
Weszelits András – hirkepek.hu (2006)

Elhunyt Mosóczi István
Harangozó díjas táncos – koreográfus

2007. március 25-én elhunyt, Mosóczi István táncos – koreográfus, a Somogy Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, a Szentendre Néptáncegyüttes első művészeti vezetője.
Sok, nagysikerű koreográfiát készített (Ballada, Katonasirató, Amerikás dal, Tükörcserepek). 2006-ban a Magyar Táncművészek Szövetsége a Tánc Világnapján, Életmű-díjjal tüntette ki. Több neves táncos (Bonifert Katalin (Duna),  Makovinyi Tibor (Honvéd) nevelkedett a keze alatt, akik továbbvitték gondolatát, - hogy történnie kell valaminek a színpadon, valamit kifejezni, elmondani a tánc nyelvén.
Temetése, április 16-án hétfőn, 11 óra 15 perckor lesz az Óbudai Temetőben.
- Sokszor eszembe jut az elő táncpróba, mikor elkezdtem táncolni az együttesben. Az első csetlő – botló mozdulatok, egymás lábra lépés (bocs, bocs, …) Így kezdődik minden táncos élete a színpadon. Három és … beálltál középre, és mutattad, hogy mit kell csinálni. Van, aki tovább bírja, van, aki az első után feladja, én is így voltam az első után: többet nem jövök. Mikor mentünk hazafelé, összefutottunk az ajtóban, s mosolyogva csak annyit mondtál, hogy következő próbán folytatjuk.
És folytattuk együtt, majd tíz éven át, jóban – rosszban, az egész napos próbákon, rengeteg vidámsággal, kiabálással, veszekedéssel, éjszakába nyúló kocsmázással, ahol azt hittük, hogy megváltjuk a világot.
És most elmentél, három és …, már máshol indítod a próbát, készíted az utolsó nagy koreográfiát.

Weszelits András – www.hirkepek.hu (2007)

Ezen a linken egy kisfilm látható, melyet 2008. decemberében vetítettünk le a Szentendre Táncegyüttes év végi záróműsorán:
https://www.youtube.com/watch?v=SjOQiixyGmw

 
Névnap
Ma 2021. december 06., hétfő, Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
Hírajánló
15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Keresés a honlapon